Teletask Center

Oppervlaktebehandelingen STAGO kabelgoot en kabelbaan

Sendzimir verzinkte kabelgoten -en banen (GS)

Deze methode wordt ook wel continu verzinken genoemd en wordt veel toegepast op "vervormingstaal", staal wat goede eigenschappen heeft om te vervormen tot complexe onderdelen. Het verzinkproces gebeurt direct na het productieproces van staalplaat bij de hoogovens door het bandstaal door een vloeibaar zinkbad te laten lopen. De opgebrachte zinklaag heeft een laagdikte van ca 0-20 µm. Producten welke zijn gefabriceerd van Sendzimir verzinkt plaatstaal zijn op sneden, gecreëerd door boren, zagen en knippen, niet verzinkt. Onder normale omstandigheden repareren dergelijke sneden zichzelf. Dit verzinkproces is een uitstekende bescherming tegen corrosie en wordt uitgevoerd in overeenstemming met EN10346: 2009. Het is de meest voorkomende oppervlaktebehandeling voor plaatstaal, welke er bovendien zeer fraai uit ziet. Sendzimir verzinkt plaatstaal is het basismateriaal voor kabeldragers, welke zonder verdere aanvullende behandeling in de kantooromgeving en lichte industrie wordt toegepast.

Thermisch verzinkte kabelbanen (HD)

Dit verzinkproces wordt ook wel dompelverzinken of vuurverzinken genoemd. Het aanbrengen van de zinklaag geschiedt door middel van onderdompeling gedurende korte tijd van vooraf gefabriceerde producten in een vloeibaar zinkbad. De opgebrachte zinklaag is afhankelijk van de materiaaldikte, maar is voor plaatstaal ca. 50 µm. Het proces wordt uitgevoerd volgens NBN-EN ISO 1461. Schroeven en moeren worden verzinkt volgens EN-ISO 10684. Thermisch verzinken is de verzinkmethode voor producten, welke door middel van lassen zijn samengesteld (zoals onderdelen voor ophanging van kabeldragers). Echter ook kabelbanen kunnen na fabricage op deze wijze worden verzinkt. Door de behoorlijk grote zinklaagdikte is deze verzinkmethode heel goed toepasbaar voor kabeldragers, welke in de vrije buitenlucht zijn gemonteerd. Ook in agressieve omgevingen in de industrie zijn thermisch verzinkte producten vaak op hun plaats. Deze vorm van verzinken biedt een zeer goede corrosiebescherming voor omgevingen met pH-waarden tussen 6 en 3. In zure omgevingen met pH-waarden lager dan 6 en in sterk alkalische omgevingen met pH-waarden boven 3 wordt de zinklaag echter relatief snel afgebouwd. Bij het op maat zagen van thermisch verzinkt lengtemateriaal is het noodzakelijk de zaagsneden met een zinkcompound te behandelen. Conform de NBN-EN ISO 1461 is het toegestaan dat, als gevolg van het verzinkproces, kleine vervormingen ontstaan in dunne plaatproducten.

Roestvast stalen kabelgoten en -banen (AISI 304)

Roestvast stalen kabelgoten en kabelbanen worden standaard in een kwaliteit AISI 304 gefabriceerd. Kabeldragers in deze kwaliteit zijn ontworpen voor gebruik in zeer agressieve omgevingen, voor zowel binnen- als buitentoepassingen, op industriële productiecomplexen met hoge niveaus van luchtvervuiling, zoals bepaalde chemische industrieën, celluloseverwerkende industrieën, raffinaderijen of kunstmestfabrieken, permanent vochtige tunnels enzovoort. Roestvast stalen producten zijn daarnaast ideaal voor toepassing in omgevingen waar hoge eisen aan de hygiëne worden gesteld, zoals melkfabrieken, slachthuizen, andere voedselverwerkende bedrijven en in de farmaceutische industrie. Wanneer een materiaalkeuze voor een bepaalde toepassing moet worden gemaakt, kan heel goed rekening worden gehouden met opgedane ervaringen met eerder toegepaste materialen. Op basis hiervan kan worden vastgesteld of roestvast staal AISI 304 moet worden gebruikt.

Gepoederlakte kabelgoten en -banen (RAL)

Poedercoating is een zeer fraaie afwerkingmethode van stalen producten. Een groot voordeel is de mogelijkheid tot het kiezen van een RAL-kleur. Hierbij zijn nagenoeg oneindig veel mogelijkheden en combinaties mogelijk. Vaak wordt de laklaag aangebracht op staalplaat wat reeds is voorzien van een dunne zinklaag (elektrolytisch verzinkt). Gelakte producten worden meestal toegepast, wanneer behalve functionele eisen er ook architectonische wensen zijn. Wandgoten zijn hier een goed voorbeeld van. Een grondige en nauwkeurige voorbehandeling van het stalen basisproduct is essentieel voor een perfecte hechting van de laklaag. STAGO ontvet met milieu afbreekbare detergenten. Direct na het ontvetten worden de producten in een tunneloven behulp van een computergestuurde robot, waardoor wordt gegarandeerd dat alle componenten perfect worden behandeld. Tenslotte worden de producten gemoffeld in een tweede tunneloven. In geen enkel stadium worden de producten door mensenhanden aangeraakt. Het transport binnen de lakstraat wordt verzorgd door een 355 meter lange, elektronisch gestuurde lopende band. Poedercoaten geeft een perfect uitziend en goed tegen corrosie beschermd resultaat, wat ook in hoge mate krasvast is. Het is bovendien een buitengewoon milieuvriendelijke afwerkingsmethode. De verfpigmenten bevatten geen oplosmiddelen en daarom is het vroegere procédé natlakken grotendeels achterhaald.