Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

VCDO Missie 'duurzaam ondernemen' 2022

01/03/2023

Ook in 2022 zette het Stagobel team zich in voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen om een steentje bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Zo lanceerde we tal van acties gelinkt aan één of meerdere Sustainable Development Goals. Graag zetten we onze acties hier op een rijtje: 

Initiatief 'Geen lege boterhammendozen op school'

Meer en meer kinderen komen naar school met een lege of slecht gevulde brooddoos. Minstens één gezonde maaltijd per dag is een minimum vereiste om goed te kunnen functioneren. De school is het ideale startpunt om dit inzicht bij zowel ouders als kinderen nog eens extra te benadrukken. 
Dit initiatief willen wij dan ook graag ondersteunen. Onze baseline én credo "Support Matters" betekent duurzaam zorgen voor elkaar, niet enkel voor onze klanten en partners maar ook voor de stakeholders in onze omgeving. Dit jaar kozen we de Basisschool De Kleurenplaneet uit Deinze. Het Stagobel team organiseerde een aantal initiatieven waaronder een gezonde Pita-lunch en een Rode Duivels WK teamavond om geld in het laatje te brengen. Zo konden we €1500 verzamelen dat we met een warm hart doneren aan Basischool De Kleurenplaneet.
De school zet een initiatief op poten om hun 150 leerlingen tweemaal per week een gezond tussendoortje aan te bieden. 




Deelname minivoetbaltornooi 03/06/22

Elk jaar organiseert De Prijkels haar jaarlijkse Minivoetbaltornooi waarin collega's van De Prijkels-bedrijven het voetballend tegen elkaar opnemen om de Prijkelstrofee in de wacht te slepen. Het winnende team mag een jaar met de trofee op hun balie pronken! Ter voorbereiding van het tornooi werden ook een aantal oefenmomenten ingepland, zodat iedereen op elkaar ingespeeld was. Zo hebben we ervaren wat teamspirit betekent. De sportieve Stagobellers namen op vrijdag 3 juni deel aan dit initiatief. Ondanks hun enthousiasme, mateloze inzet en tomeloos speelplezier konden ze zich niet als winnaar bekronen maar niettemin geldt hier de leuze "Deelnemen is belangrijker dan winnen".


Introductie RF barcoderingssysteem

Sneller, efficiënter, flexibeler en accurater. Om de beschikbare magazijnruimte zo efficiënt mogelijk in te zetten zijn we overgestapt op flexibele locaties. Producten liggen niet langer op een vaste locatie.
De druk op de magazijnwerking wordt overal steeds groter: het gamma aan artikelen breidt uit; producten efficiënter stockeren wordt een steeds grotere uitdaging. Daarnaast verwachten klanten steeds snellere en uiteraard foutloze leveringen. 
Tergelijk stijgen de kosten van magazijnruimte, voorraden en personeel. Digitale hulp is in 2022 onontbeerlijk. Om hierop in te spelen moet het magazijn een goed geoliede machine zijn waarbij de werking grotendeels digitaal gestuurd wordt. Dat is de enige manier om zoveel mogelijk picking-fouten uit te sluiten enerzijds en anderzijds zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan administratie en controles. Met de introductie van het RF barcoderingssysteem zetten we alvast een grote stap voorwaarts om deze doelstellingen te bereiken.


Reductie papierverbruik op klantendienst door digitalisering

Een belangrijke oorzaak van papierverbruik op onze aankoopafdeling is de archivering van leveranciersfacturen die tot 2022 nog steeds afgedrukt gearchiveerd werden. Maandelijks ontvingen we een honderden leveranciersfacturen voor een totaal van ca. 1.000 pagina's. 
Daarnaast verstuurden we nog via de post tal van facturen op papier naar klanten die niet op EDI overgeschakeld waren. In 2022 werden er nog maar liefst ca. 2.500 facturen op papier verstuurd. Door deze nu via pdf te versturen elimineren we de kost van het factuurpapier & omslagen alsook de portkosten. Ook de postbodes moeten niet meer ingeschakeld worden voor de belevering van onze facturen. Een win-win operatie over de gehele lijn!


Bewustmakingscampagne zittend/rechtopstaand werken

Elk half uur even weg van je stoel, dat is écht gezond. Regelmatig eens rechtstaan versnelt niet alleen je vetverbranding, maar beschermt je lichaam ook tegen hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en rugpijn.
Medewerkers die het lang stilzitten willen beperken en dit regelmatig onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid maar ze krijgen meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming. 


 

Studie alternatieve mogelijkheden voor ophaling karton

Restkarton wordt bij Stagobel apart gesorteerd en opgehaald door Renewi,  wat ons jaarlijks een aanzienlijk bedrag kost. Een kleine studie werd uitgevoerd om partners te vinden die gespecialiseerd zijn in kartonophaling zonder dat daar een kost tegenover staat. Verscheidene clubs in omliggende gemeentes beschikken namelijk over containers voor kartonophaling en ontvangen daarvoor zelfs een vergoeding. Dat was de formule die Stagobel ook beoogde. Met het vrijgekomen budget zouden we dan een goed doel ondersteunen. 
Helaas waren deze partners niet langer geïnteresseerd in de opstart van dergelijke nieuwe projecten. Het is blijkbaar voor hen niet meer economisch rendabel. Uit rondvraag blijkt dat er enkel betaald wordt voor papier.


Inspiratiesessie over omgaan met stress, opbouwen van veerkracht

Op 21/09 namen we deel aan de inspiratiesessie rond verbindende communicatie "Rondpunt, verbinding als het vierkant draait". Vooraf was de inhoud een groot vraagteken. 
Alles werd duidelijk toen de spreker Frederik Imbo zijn sessie aanvatte met de hamvraag "Waarom we 2 oren en slechts 1 mond hebben". We leerden op een onbevooroordeelde, empathische manier actief naar elkaar te luisteren. Wanneer we elkaar beter begrijpen, m.n. door het stellen van open vragen, dulden en tolereren we meer van elkaar en komen we sneller tot een compromis en/of oplossingen. 


Veiligheidsnetten in de magazijnrekken

Dit jaar werden in onze magazijnrekken veiligheidsnetten geplaatst. Dankzij deze doorvalbeveiliging wordt het magazijnwerk een pak veiliger.
Safety first! Ook dat maakt deel uit van ons "Support Matters" DNA.
Onze rekken zijn gemaakt op maat van de standaard EURO palletten. Dankzij de netten kunnen ook kleinere palletten direct in de rekken geplaatst worden. De aanschaf en montage van deze veiligheidsnetten is een investering van €4500

 

Maandelijkse SharePoint post als aanmoediging om lokale, seizoensgebonden groenten te verwerken + kooktips

Door seizoensgebonden groenten die in België geteeld worden, in recepten te verwerken worden onze Belgische telers ondersteund en verkleinen we daarenboven onze voetafdruk. Een win-win dus!


Aanleg bijenhotel en aanplanten van insectvriendelijke bloemen en planten

Door de inplanting van de nieuwe uitbreiding van het industrieterrein De Prijkels diende het bosgedeelte aan de zijkant van ons firmagebouw gerooid te worden. Zo ging er veel gebied voor vogels, insecten en knaagdieren verloren. Stagobel vatte het plan op op haar eigen maat ook een bijdrage tot de natuur te leveren. De aanleg van een bijenhotel op een insectvriendelijke bloemen- en plantenweide leek ons een passend idee. 


Omschakeling naar een full electric wagenpark

Na de omschakeling van onze poolwagens van fossiele brandstof naar full electric werd beslist om systematisch alle wagens van het sales team naar een full electric variant om te polen. Het totale wagenpark van Stagobel bestaat uit 18 voertuigen waarvan per eind 2022 er 10 elektrisch zijn. In loop van 2023/2024 worden oude wagens stelselmatig door elektrische exemplaren vervangen.


Plaatsing contact op alarmsysteem voor sturing verwarming op verlofdagen

Tot heden functioneerde de verwarming/luchtverversing in functie van de standaard kantooruren (week/weekend regime). Dat betekent dat er tijdens een brugdag of in vakantieperiodes een manuele tussenkomst nodig was om nutteloos energieverbruik te vermijden. Dit werd vaak over het hoofd gezien. Bij bijvoorbeeld voor infoavonden of avondmeetings moest de verwarming manueel bijgestuurd worden. Vaak brandde de verwarming dan veel langer dan nodig.
De oplossing: de verwarming in-/aanschakelen koppelen aan de status van het alarm: wanneer het alarm ingeschakeld is, geen verwarming/koeling; is het alarm uitgeschakeld dan wel verwarming/koeling.


Organisatie van workshops TELETASK voor leerkrachten & studenten

De jeugd is onze toekomst. We beschouwen het als onze plicht om naast de organisatie van opleidingen/workshops, betalend voor professionals, ook ons steentje bij te dragen voor de aankomende generatie, de studenten technisch onderwijs. Naast het organiseren van een aantal schoolbezoeken in onze kantoren werden we vorig jaar gecontacteerd door RTC Vlaanderen, een overkoepelende organisatie die voor technische scholen (leerkrachten alsook leerlingen) onder meer opleidingen laat organiseren, zowel in de scholen als bij de verdelers. 
RTC Vlaanderen beschikt over een 6-tal TELETASK koffers, die zij met de hulp van Stagobel konden updaten. Via deze koffers kunnen de leerlingen hands-on de programmatie van een domoticasysteem aangeleerd worden. Het Stagobel TELETASK team verzorgde in de scholen een aantal workshops op maat van de leerlingen. Daarnaast organiseerden wij in onze kantoren workshops voor de leerkrachten zodat hen aangeleerd werd hoe dit systeem op maat van de leerlingen, met oefeningen op maat van de leerlingen, over te brengen.


Schenken afgeschreven computermateriaal aan een goed doel

Met de komst van Corona & de implementatie van HomeOffice werden de resterende desktops van de binnendienstmedewerkers in een versneld tempo geswitcht naar laptops. Dat betekende dat een reeks jonge desktops na clearing voor een tweede leven konden ingezet worden. Deinze Industrie vzw deed mid april 2020 - in volledige lockdown - een eerste oproep naar bedrijven in Deinze om oude, werkende PC's te doneren voor kwetsbare lagere schoolkinderen. Dit initiatief herhaalden ze in 2021 en 2022. Er werden 12 desktops geschonken aan Deinze Industrie vzw door Stagobel.


Geschreven door Fabienne De Nutte