Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Politiekantoor Meetjesland: een state-of-the-art project

Sinds eind december opereert de politiezone Meetjesland Centrum, met als grondgebied de stad Eeklo en de gemeenten Kaprijke en Sint-Laureins, vanuit een van de modernste commissariaten van het land. Het splinternieuwe gebouw is onder meer uitgerust met de nodige verhoorkamers, een regiekamer voor de opvolging van verhoorsessies en een meldkamer voor de aansturing van alle teams en de behandeling van binnenkomende oproepen.

Verder bevat het gebouw een crisisroom van waaruit in crisissituatie met andere overheden overleg gepleegd kan worden. Uiteraard omvat het gebouw ook de nodige isoleercellen. Deze nieuwbouw is compact maar uiterst functioneel. Het gebouw wordt beschouwd als een van de modernste politiekantoren van het land.

Voor het kabelmanagement opteerde de installateursfirma De Mulder uit Gavere voor de kabelkanalen PEMSABAND. Dankzij hun uniek CLICK-verbindings­systeem kunnen de rechte tracés zonder koppelplaten gekoppeld worden, wat een aanzienlijke reductie van de installatietijd betekent.

Teneinde de nodige nutsvoorzieningen zoals stroom en data op een elegante manier doorheen de kantoren te leiden werden aluminium wandgoten DUCTEL geplaatst. Om elk bureau te voorzien van de nodige stroom en data werd geopteerd voor stijlvolle IDT bureelzuiltjes, die superslank in design en heel functioneel zijn. Dankzij DUCTEL en IDT wordt elke werkplek voorzien van de nodige stopcontacten en multimedia-aansluitpunten.

Het nieuwe complex is een BEN (bijna energieneutraal) gebouw. In de nieuwbouw wordt voor de sturing van de verlichting en de zonwering een beroep gedaan op het JUNG KNX gebouwbeheersysteem. JUNG stuurt de verlichting via KNX schakelactoren en KNX DALI gateways in combinatie met KNX druktoetsen en KNX bewegings- en aanwezigheidsmelders. Zo wordt een rationeel energiegebruik en een optimaal comfort gegarandeerd.
Voor de automatische sturing van de zonwering wordt gebruik gemaakt van het JUNG KNX weerstation en de JUNG KNX jaloezie-actoren. In de installatie werd ook een ByNUBIAN KNXnode III voorzien zodat de drempelwaardes van de windsnelheid en de helderheid op de verschillende gevels zelf aangepast kunnen worden en, indien gewenst, de zonwering naar een geforceerde positie gebracht kan worden.

De studie elektrotechnieken werd vakkundig uitgevoerd door AIKO Architecten-Ingenieursbureau uit Maldegem. Het project resulteerde in een mooie, goed uitgeruste werkomgeving voor de politiediensten en een modern complex waar de burger zich welkom voelt.