Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Missie 'duurzaam ondernemen' opnieuw volbracht in 2020!

21/05/2021

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) moedigt deelnemende organisaties aan om zich in te zetten voor een duurzame toekomst. Dat kunnen ze doen door acties te organiseren die gelinkt zijn aan de 17 Sustainable Development Goals (zie afbeelding hieronder).

Na het actiejaar 2019 succesvol afgerond te hebben, zette Stagobel zich in 2020 opnieuw voor de volle 100% in.

En nu is het officieel: Stagobel mag zich ook voor de cyclus 2020 laureaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen noemen!


Graag zetten we onze 10 acties van het afgelopen jaar hier op een rijtje:

Fotozoektocht voor het goede doel

Afgelopen zomer boksten we een grote fotozoektocht in elkaar ten voordele van het goede doel. Deelnemers konden in ruil voor € 5 meedingen naar een aantal mooie prijzen (met dank aan onze gulle sponsors). Daarvoor moesten ze een uitgestippelde wandelroute volgen en een reeks foto's in de juiste volgorde plaatsen. Als afsluiter organiseerden we een prijsuitreiking + receptie. Met de 169 verkochte deelnameformulieren en de extra sponsoring haalden we € 1.195 op. Onze zaakvoerder Karel verdubbelde dit bedrag zodat we een cheque van € 2.500 aan DVC Heilig Hart konden overhandigen. Samen met de opbrengst van het slotevent resulteerde deze actie uiteindelijk in een mooie € 3.041!

Stagobel stappentellerwedstrijd

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen: 2020 was zonder twijfel hét wandeljaar. Als extra aanmoediging om eens vaker de beentjes te strekken na het telewerk hielden we twee keer een stappentellerwedstrijd onder de collega's. We sloegen massaal aan het wandelen, joggen, fietsen en mountainbiken en hielden 3 weken lang ons aantal stappen bij. Het resultaat? In de voorjaarseditie zetten we als team ca. 1,5 miljoen stappen, in de najaarseditie waren dat er bijna 2,5 miljoen!

Milieubewust verpakken

Om ons plasticverbruik te reduceren en de afvalberg te verkleinen, zijn we in 2020 overgeschakeld op meer duurzame verpakkingsvormen. Zo opteerden we voor een kartonnen verpakking voor onze distributiezuilen in plaats van plastic. Natuurlijk moest bij deze beslissing de bescherming van het materiaal steeds gewaarborgd blijven.

Donderdag soepdag

De invoering van een wekelijks soepmoment zet de collega's aan om voor een gezond tussendoortje te kiezen.

Energiebewustmaking onder de Stagobellers

Meten is weten! Via een staafdiagram op ons intranet kunnen de Stagobellers het maandelijks energieverbruik raadplegen en vergelijken. Zo kunnen we bewuster omgaan met ons verbruik, anomalieën opsporen en op basis daarvan verdere besparingsmethoden implementeren.

Energieverbruik reduceren door daglichtafhankelijke verlichting

Naast de verlichting boven de werkplekken hebben we nu ook de algemene verlichting aan de receptie en in de gangen daglichtafhankelijk gemaakt via ons JUNG KNX gebouwenbeheersysteem. Op die manier wordt aanzienlijk minder kunstlicht gebruikt wanneer er voldoende daglicht binnenschijnt. Zo verbruiken we 60% minder zonder in te boeten aan lichtcomfort.

Partnership met scholen

In het begin van 2020 (toen het nog mogelijk was) mochten we de leerlingen van VTI Tielt verwelkomen op de Stagobel Campus voor een interactieve productvoorstelling rond enkele thema's die voor hun opleiding relevant waren.

Structureel telewerk

Zoals de meeste bedrijven moesten ook wij in maart 2020 plotseling noodgedwongen overschakelen op telewerken. Stagobel wilde deze kans benutten om zich om te vormen tot een wendbare organisatie met een perfect functionerende home office. Daartoe werden de nodige informatie- en communicatiesystemen geïmplementeerd: een telefoniesysteem via internet en een VPN-verbinding die de toegang verschaft tot alle files en software. Ook na de coronacrisis blijft 1 dag telewerk per week mogelijk voor onze office medewerkers.

Digitale werkplek

Om een paperless office en digitale werkplek te realiseren werd ons huidige ERP-systeem uitgebreid met een EDI-platform. Via die weg kunnen orderbevestigingen, zendnota's en facturen met onze klanten uitgewisseld worden. De implementatie van ditzelfde systeem tussen Stagobel en onze leveranciers is in voorbereiding.

Introductie van intranet Sharepoint

Sinds vorig jaar maken we gebruik van Sharepoint als centraal infopunt voor alle Stagobellers. Op dit intranet worden o.a. Stagobel nieuwtjes, HR-gerelateerde documenten en cijfermateriaal gedeeld, wat het samenhorigheidsgevoel en de interne communicatie bevordert.

Vol goede moed slaan we dit jaar opnieuw als team de handen in elkaar om nieuwe initiatieven uit te rollen! 

Geschreven door Laure Cremers