Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

JUNG Duurzaamheidsrapport

Kan een kunststof schakelaar duurzaam zijn?

Ja, dit kan zeker! Er zijn verschillende manieren om een schakelaar duurzaam te maken: door een grondstof- en milieuvriendelijk productieproces, door het gebruik van recycleerbare materialen en door schakelaars te produceren die jarenlang meegaan. Wat is het belang hiervan? Architectuur brengt meerdere, individuele onderdelen samen. Hierbij moet elke fabrikant – maar ook elke ingenieur – zich de vraag stellen hoe ze kunnen bijdragen aan duurzame architectuur. Ook de keuze van een lichtschakelaar is hier een onderdeel van.

JUNG zet zich in voor duurzaamheid

Het lijkt niet onmiddellijk spectaculair nieuws: JUNG publiceerde voor het eerst een duurzaamheidsrapport. Dit deed het bedrijf vrijwillig en volgens de GRI-standaard (Global Reporting Initiative), wat wil zeggen dat JUNG volledig transparant is over haar bedrijfsprocessen. Dit is allesbehalve vanzelfsprekend omdat fabrikanten - zelfs met veel inzet en goodwill voor milieuvriendelijke producten - onderhevig zijn aan verschillende beperkingen die ze eerst moeten overwinnen.

Maar liefst 28,5 miljoen producten werden in de JUNG fabrieken te Schalksmühle en Lünen geproduceerd. De elektrotechnische inzetstukken vertegenwoordigen hiervoor een aanzienlijk deel. Ook voor de kunststof schakelaars en stopconctacten zijn deze vervaardigd uit staal met een zink-magnesium coating, messing, roestvast staal en zilverdraad.

De duurzame innovaties van JUNG

Dankzij de keuze voor een zink-magnesium coating voor de  ringstructuur is er minder slijtage van het gereedschap. Bovendien bespaart deze manier ook energie tijdens het productieproces. Bijkomend kunnen het materiaal en productie-afval herhaaldelijk gerecycleerd worden. Voor een goede elektrische geleiding worden de schakelcontacten vervaardigd uit zilverdraad.

Voor de productie van kunststof schakelaars – opgebouwd uit afdekramen en inzetstukken – wordt themohardende kunststof gebruikt. Deze keuze is vrij zeldzaam, ondanks de vele voordelen van dit materiaal. Dit kunststof is namelijk zeer robuust en krasbestendig, waardoor transportverpakkingen amper of zelfs niet meer nodig zijn. Het is verder ook een ideaal isolatiemateriaal en is vuurvertragend en zelfdovend. Vergeleken met thermoplasten worden er minder CO₂ en vluchtige componenten uitgestoten gedurende het productieproces, en wordt er ook minder energie en water verbruikt. Ten slotte kan thermohardende kunststof gegranuleerd en gebruikt worden als vul- of straalmiddel.

JUNG biedt ook producten gemaakt van thermoplasten omwille van hun breukbestendigheid. Deze producten hebben de voorkeur in openbare gebouwen waar een verhoogde impactweerstand een vereiste is. Thermoplasten zijn kunststoffen die omgesmolten kunnen worden en geproduceerd worden uit aardolie- aardgas- of steenkoolderivaten. Het thermoplastisch afval kan in zijn volledigheid gerecycleerd worden door eenvoudige mechanische versnippering.

Over het duurzaamheidsrapport van JUNG 2021/2022

Omdat JUNG zich bewust is van haar verantwoordelijkheid voor het milieu en alle stakeholders wil het bedrijf meewerken aan het behoud van de wereld, nu en in de toekomst. Om deze reden werd het duurzaamheidsrapport van 2021/2022 gepubliceerd. In dit rapport is het bedrijf open over haar ESG-strategie (Environmental, Social Affairs and Governance). Het zal gebruikt worden om de duurzaamheid van het bedrijf te beoordelen m.b.t. milieu, sociale zaken en bestuur (ESG).

Het duurzaamheidsrapport werd opgesteld volgens de GRI UNIVERSAL STANDARDS 2021 door Andrea Herold, Consulting & Sustainability Reporting, InteriorPark, en in samenwerking met het management. Het biedt inzicht in de principes en geschiedenis van het bedrijf en legt de durzaamheidsstrategie uit. Ook de aspecten van de productie en distributie van JUNG-oplossingen, de logistiek en toeleveringsketens, het waterverbruik en de afvalverwijdering worden besproken. Het hoofdstuk “Mensen en Maatschappij” is gewijd aan de werknemers en arbeidsomstandigheden, het sociale engagement van JUNG, haar internationale samenwerkingen en eigen evenementformaten. De feiten en cijfers staan in de bijlage. 

"Duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn geen goededoel-onderwerpen voor JUNG, maar eerder een manier om zich te concentreren op tastbare en relevante duurzaamheidsmaatregelen. Het is belangrijk om van start te gaan, en daarom integreren we ESG in de strategie van JUNG. Beslissingen bij JUNG zijn nooit genomen op basis van puur winstmaximalisatie. De familie JUNG hecht hier tot op de dag van vandaag nog steeds veel belang aan" 
- Michael Eyrich-Ravens, Jürgen Kitz en Martin Herms, Directeurs van JUNG.

Het duurzaamheidsrapport van JUNG 2021/2022 kan je hier raadplegen.

Geschreven door Danny Rogge