Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Laadpalen verplicht bij grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten

09/04/2021

In navolging van het Europese plan “Schone energie voor alle Europeanen” werd op 30 oktober 2020 in Vlaanderen een besluit goedgekeurd rond de voorziening van een laadinfrastructuur. Zo worden gebouwen en hun parkings voorbereid worden op de grote doorbraak van e-cars. Door de verplichting  om residentiële gebouwen en bedrijven van laadpalen te voorzien wil de Vlaamse regering zero-emissievoertuigen aantrekkelijker maken.  

Niet-residentiële nieuwbouw- en renovatieprojecten die over een parking van meer dan 10 plaatsen beschikken, moeten vanaf 11 maart 2021 over minstens 2 oplaadpunten voor e-cars beschikken. Daarenboven moeten de nodige voorzieningen getroffen worden om op termijn minstens 1 op 4 parkeerplaatsen met een laadinfrastructuur uit te rusten.

Voor residentiële projecten, als nieuwbouw of met een ingrijpende renovatie, moeten minstens 2 parkeerplaatsen met voorzieningen (wachtbuizen, kabelgoten, elektrische leidingen…) uitgerust worden. De laadpalen zelf moeten niet meteen geïnstalleerd worden, maar de elektrische aansluitingen dienen klaar te liggen.  

Voor alle info omtrent Artikel 9/1.1.1. en volgende van het Energiebesluit van 19 november 2010, klik hier. Deze nieuwe wetgeving stipuleert dat bijna elke parking van een grote handelszaak of een bedrijf met veel werknemers of bezoekers tegen 1/1/2025 over twee laadpalen moet beschikken.

De particuliere woning, al dan niet met oprit, valt dus niet onder deze nieuwe wetgeving.

Geschreven door Stijn Cosaert