Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Les Couleurs® Le Corbusier

Een klassieker bekent kleur

Wereldwijd biedt JUNG exclusief het tijdloze programma LS 990 in de 63 originele Les Couleurs® Le Corbusier aan. Le Corbusier geldt als één van de beroemdste architecten van de 20e eeuw. Het bijzondere aan zijn kleurensysteem: elke van de 63 kleuren is met elke andere uit het systeem te combineren. Op basis van deze opmerkelijke eigenschap en de unieke kleurdiepte inspireert het kleurenpalet vandaag nog steeds.

Le Corbusier (1887 - 1965) geldt als een van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw. Tot vandaag de dag beïnvloedt zijn werk architectuur en vormgeving. Net zo belangrijk als de plattegrond of de vorm vond Le Corbusier de kleurvormgeving van gebouwen en ontwerpen.

 

Bevlogen door de evenwichtige kleuren van de natuur, ontwierp Le Corbusier zijn "Polychromie Architecturale" op een intelligente en artistieke selectie van pigmenten.

De Zwitserse kunstenaar ontwikkelde het unieke kleurensysteem in twee etappes. Het eerste palet werd gepubliceerd in 1931, het tweede in 1959. In 1931 met 43 gedempte tinten en in 1959 met 20 krachtig dynamische tinten. De kleurpaletten zijn gebaseerd op de herhaling van uitgelezen grondtonen, waarvan Le Corbusier andere tinten afleidt. Zij zijn doorgaans harmonisch, laten zich bijzonder goed combineren en zijn tot op de dag van vandaag het indrukwekkende resultaat van zijn ervaring als architect, vormgever en kleurontwerper.


Het werk Le Corbusier valt onder het Werelderfgoed van UNESCO

Het UNESCO-Werelderfgoed comité heeft in juli 2016 op zijn bijeenkomst in Istanbul 17 gebouwen en bezittingen van de architect Le Corbusier op de Werelderfgoed lijst opgenomen. Tot de uitverkoren gebouwen horen onder andere de Villa Savoye in Parijs en de beide gebouwen van de Stuttgarter Weissenhofsiedlung, die reeds als iconen van de architectuurgeschiedenis golden. Ook de Unité d’Habitation in Marseille, in de wandelgangen ook wel Woonmaschine genoemd, behoort tot het werelderfgoed. Eveneens gerealiseerd naar deze moderne wijze van woningbouw het in 1996 onder Monumentenzorg gestelde Corbusierhaus in Berlijn dat uit 1957 stamt. Met het oog op het behoud van de erfenis van Le Corbusier werd bij de renovatie van het Corbusierhuis ook zijn „Polychromie Architecturale“ toegepast. 

De gebouwen symboliseren de veelbetekenende rol van Le Corbusier voor de architectuur van de 20e eeuw en zijn getuigenissen van de globalisering van het moderne. Criteria voor de erkenning als UNESCO-Werelderfgoed zijn onder andere de buitengewone waarde van de steden en een managementsysteem die het behoud van het erfgoed voor toekomstige generaties zeker stelt.

 Bekijk hier het kleurrijke filmpje:

Klik hier om de brochure te bekijken.
Zie meer in onze e-calatoog.

Geschreven door Danny Rogge