Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Monitor en optimaliseer het energieverbruik met TELETASK

In tijden van energietransitie is het enorm belangrijk bewust met energie om te gaan. Om de energie efficiënter te kunnen beheren, is  het cruciaal om het energieverbruik nauwlettend in de gaten te houden. TELETASK domotica biedt hiervoor de gepaste oplossing. Met TELETASK domotica gaat meten niet enkel over weten. Het gaat nog een stapje verder: het is ook automatisch actie ondernemen. Ontdek in dit artikel hoe TELETASK het energiebeheer efficiënter maakt.

Van meten  -
Integreer de digitale meter met domotica

Alles begint uiteraard met de juiste data. Dankzij de koppeling van uw TELETASK installatie met de digitale meter, krijgt u een accuraat beeld van uw energieverbruik en kan u bijgevolg het energieverbruik nauwgezet opvolgen. Het domoticasysteem registreert hoeveel energie geproduceerd wordt. Ook informeert het u over hoeveel energie verbruikt wordt. Dit vermijdt (onaangename) verrassingen en kan op tijd ingegrepen worden, indien nodig. Op deze manier wil TELETASK via zijn installaties helpen besparen en het energieverbruik optimaliseren.

Naar weten -
Visueel het energieverbruik monitoren

Het TELETASK domoticasysteem kan, naast het verzamelen van alle relevante energiedata door middel van de koppeling met de digitale meter, uw energieverbruik ook perfect visualiseren. Hoeveel energie geproduceerd en/of verbruikt wordt, en op welk tijdstip,  wordt door TELETASK in overzichtelijke en vergelijkende grafieken gegoten. Deze grafieken geven een beeld van zowel uw dag-, week-, maand- als jaarverbruik. Zo kan u patronen of problemen ontdekken en helpt TELETASK de energetische handelingen optimaal in balans te brengen.

Bovendien hoeven de bewoners zelf niet eens thuis te zijn om een beeld te krijgen van het energieverbruik. Dankzij de handige ATMOS app kan ook vanop afstand via de smartphone het energieverbruik opgevolgd en eventueel bijgestuurd worden.

Tot actie ondernemen -
Van het verlagen van het verbruik tot het vermijden van verbruikspieken

De koppeling met de digitale meter en de visuele weergaves van uw energieverbruik maken het mogelijk om het energieverbruik op te volgen. Dit geeft de kans om gegronde keuzes te maken waarmee effectief energie en kosten bespaard kunnen worden. We geven alvast enkele mogelijkheden mee:

Verlaag het verbruik

Wanneer kleine apparaten continu in het stopcontact blijven zitten, kan dit ervoor zorgen dat er toch een grote hoeveelheid aan energie verbruikt, tot zelfs verspild, wordt. Dit noemen we sluipverbruik en willen we natuurlijk vermijden. De integratie van een TELETASK systeem kan hiertoe bijdragen doordat het deze apparaten kan uitschakelen wanneer ze niet nodig zijn. Onderzoek heeft immers aangetoond dat deze praktijk aanzienlijke energiebesparingen kan opleveren.

Verhoog de zelfconsumptie

Bij aanwezigheid van zonnepanelen , wilt u natuurlijk zo veel mogelijk uw eigen opgewekte zonne-energie gebruiken. Een geïntegreerd TELETASK systeem maakt het mogelijk om apparaten automatisch te bedienen op basis van zonne-energie, zonder dat u er zelf iets voor hoeft te doen. Dit zorgt ervoor dat het eigen energieverbruik kan geoptimaliseerd worden, waarbij de bewoners ten volle profiteren van de beschikbare zonne-energiebronnen.

Vermijd verbruikspieken

Het capaciteitstarief werd geïntroduceerd als een stimulans voor een meer efficiënt gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Één overduidelijke kerngedachte: probeer verbruikspieken te vermijden. Ook hierbij kan een geïntegreerd TELETASK domoticasysteem  helpen. Dankzij de integratie van TELETASK met de digitale meter kunnen gebruikers piekverbruiken detecteren. Daarbij aansluitend kan u bepaalde apparaten automatisch en tijdelijk uitschakelen. Op deze manier vermijdt u hoge pieken zonder handmatig te moeten ingrijpen.

Speel in op Dynamische tarieven

Ten slotte kan het TELETASK systeem, mits een eenvoudige en gratis software upgrade, vanaf 2024 ook het energieverbruik van zowel de huidige als de volgende dag afstemmen op het dynamische tarief van de energieleverancier. Een voorbeeld: bij hoge wind- of zonopbrengsten dalen de elektriciteitsprijzen. Om hierop in te spelen activeert het TELETASK domoticasysteem grote energieverbruikers zoals warmtepompboilers. Hierdoor maakt u optimaal gebruik van gunstige tarieven en worden moeiteloos energie en kosten gespaard. Een dynamisch tariefcontract met de elektriciteitsleverancier kan dan gecombineerd met een TELETASK systeem een grote stap vooruit betekenen, zonder dat u zelf acties hoeft te ondernemen.

Geïnteresseerd in home automation voor jouw project?

Het gemak van het monitoren en het automatisch beheer van uw energieverbruik door middel van domotica, lijkt dat iets voor u? Contacteer ons voor een vrijblijvend advies.

Geschreven door Ruben Berlamont