Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

TELETASK ENERGY MANAGEMENT

In een ecologisch verantwoorde samenleving – en zeker nu in tijden van een energiecrisis – willen we nog meer energie besparen, duurzame producten gebruiken en milieuvriendelijke oplossingen toepassen. Dankzij de integratie van het TELETASK domoticasysteem kunnen in elke moderne woning of gebouw tal van besparingen gerealiseerd worden. TELETASK zorgt voor de volledige integratie van technieken met het oog op comfort én een duurzaam energiebeheer. Nutteloos energieverbruik wordt zo verleden tijd.

Energie gebruiken wanneer de energiekost laag of zelfs gratis is, dat is de ultieme doelstelling. TELETASK zorgt ervoor dat het naast het optimaliseren van het energieverbruik ook de piekbelasting van het net zo veel mogelijk beperkt wordt. Een cruciale factor voor het beperken van het capaciteitstarief.

Voor functies die manueel of met een eenvoudige tijdklok niet gestuurd kunnen worden, stelt TELETASK nu haar P1 koppeling met de digitale meter voor.  Zo worden complexere energiesystemen in de woning zoals fotovoltaïsche panelen, warmtepomp, boiler, thuisbatterijen, elektrische voertuigen, enz … eenvoudigweg beheerd zonder amper een manuele tussenkomst.

Wanneer de bewoners niet thuis zijn, zal het systeem de verwarming/koeling voor het ontbijt niet inschakelen. Ook bij een verhoogde CO2 meting worden de warmterecuperatie ventilatoren niet aangeschakeld.  Daarnaast hoeven de Hifi-, TV-, koffiezet-, Wi-Fi router en stopcontacten met allerlei laders beter niet onder spanning te staan. Het alarmsysteem daarentegen moet uiteraard wel actief blijven. Het TELETASK energy management staat garant voor veiligheid & comfort én het systeem bespaart waar mogelijk. Dit alles dankzij de TELETASK P1 interface.

TELETASK P1 interface maakt de digitale meter slim. Hij staat garant voor de optimalisatie van het gebruik van zelf opgewekte energie, bv. door zonnepanelen, én het beperken van piekbelasting.
Deze AUTOBUS interface zorgt voor de koppeling tussen de TELETASK AUTOBUS en de P1 poort van de digitale meter (elektriciteit, gas en water). Deze interface zorgt ervoor dat het TELETASK systeem kan beschikken over de verbruiks- en injectiegegevens van de elektriciteits-, water- en gasinstallatie.

Het TELETASK systeem kan, op basis van de ingelezen meetgegevens, verbruikers inschakelen wanneer de installatie, gedurende een instelbare tijd, energie injecteert in het net (overschot door zonnepanelen). Ingeval van een koppeling met de warmtepomp  en/of warmwaterboiler kunnen deze gestuurd worden op basis van de gemeten energieparameters. Maar ook het stopcontact van bijvoorbeeld de wasmachine, droogkast, vaatwas .... kan gestuurd worden. Anderzijds kan het systeem ook zorgen voor het uitschakelen van kringen in het geval van piekbelasting

De P1 digitale meter simulator: een onmisbare tool om de P1-interface in het TELETASK systeem te integreren. Deze compacte simulator bestaat enerzijds uit een verbinding naar de PC en anderzijds een verbinding naar de P1 interface TDS12340BE. Met de meegeleverde software kunnen na aansluiting alle gewenste vermogens gesimuleerd worden alsof deze data uit de P1 poort van de digitale meter komen. Voor de installateur betekent dit een enorme tijdbesparing tijdens het testen vande programmatie en de garantie dat een perfect werkende energieoplossing afgeleverd wordt.

ref. TDS12340BE (P1 interface digitale meter)
ref. TDS20640BE (P1 simulator digitale meter)
ref. TDS20641BE (kit P1 interface + P1 simulator)

VISUALISATIE

Het TELETASK systeem heeft verschillende mogelijkheden om het verbruik en de opbrengst van energie te visualiseren. Zo kan u op een touch panel het verbruik en de injectie raadplegen én vergelijken met de gebruikgsgegevens van de week voordien. De historiek kan ook eenvoudig geconsulteerd worden, zelfs via grafieken. Belangrijk is ook dat de bewoners alles via hun smartphone kunnen raadplegen en bijsturen

MEER DAN ENERGIEBESPARING

Het TELETASK engery management staat ook garant voor een langere levensduur van lampen en elektrische toestellen die minder lang onder spanning staan. Bovendien is het risico op brand door kortsluitingen of overbelasting quasi onbestaande bij een uitgeschakeld toestel. Er is zelfs geen spanning meer op de bedrading naar het toestel, want alle vermogenschakelingen gebeuren centraal in het elektrisch verdeelbord en niet ter hoogte van de drukknop of van het stopcontact, zoals bij een traditionele elektrische installatie. 

TOEPASSING IN (KANTOOR)GEBOUWEN

De toepassingen zijn gelijkaardig aan de residentiële gebouwen, zij het dat het hier uiteraard over grotere besparingen van vele megawatturen verbruik per jaar kan gaan. De verlengde levensduur van de aangesloten apparatuur met als gevolg minder onderhouds- en vervangingskosten blijft ook een belangrijk feit. De return-on-investment is hoog. In een gebouw van 2000m² kan de besparing over 20 jaar makkelijk oplopen tot enkele tienduizenden euro, plus het extra comfort en veiligheid. Dit is het besparingsequivalent van ongeveer 200MWh, wat ook staat voor een CO2 equivalent van niet minder dan 1750 bomen (bron U.S.DEO- Department Of Energy – zie ook www.epa.gov)

Geschreven door Koen Debruyne