Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Overspanningsbeveiliging voor woningen

De moderne woning wordt steeds meer digitaal. Elektronische apparatuur is gevoelig voor storingen, zeker voor overspanningen door bliksem. Een goede beveiliging dringt zich daarom op. Hier vindt u een werkzaam beveiligingsconcept, oplossingen en hulp bij de keuze van de juiste componenten.

Bliksem wijst niet enkel op een natuurfenomeen dat een plotse weersverandering aanduidt. Het kan ook een wezenlijk gevaar betekenen en in woningen aanzienlijke schade veroorzaken – van uitval van gevoelige elektronische apparatuur tot brand veroorzaakt door beschadigde elektrische toestellen.

Bij een bliksemontlading komt in een fractie van een seconde een enorme hoeveelheid aan energie vrij. Deze energie kan binnen een straal van 2 km rond het inslagpunt overspanningsschade aan elektrische apparaten veroorzaken. Ook overspanningen veroorzaakt door schakelhandelingen op het publieke stroomverzorgingsnet kunnen tot schade leiden.

In moderne woningen vinden we kostbare tv & hifi apparatuur, pc, tablets en huishoudtoestellen terug. Verwarming-, koel- en verluchtingsinstallaties en elektrische gordijnen zorgen voor een behaaglijke temperatuur in huis. Automatische poortopeners verhogen het comfort. Deurcommunicatie regelt de toegang en alarminstallaties verschaffen veiligheid. Overspanningen kunnen al deze toestellen onherstelbaar beschadigen.

De opgelopen schade loopt snel in de duizenden euro’s. Vaak gaan daarbij ook waardevolle foto’s, gegevens of filmmateriaal verloren. Net deze hoogwaardige gebouwenuitrusting vereist in het bijzonder een werkzame beveiliging.

Maatregelen voor de in de woning binnenkomende sterkstroomleidingen zijn een must. In nieuwbouw woningen wordt er naast de stroomverzorging vaak ook telefonie of breedbandkabel (Telenet) binnengebracht. Ook voor deze communicatieleidingen dringen maatregelen zich op.

Uit onze jarenlange ervaring  weten we immers dat een veilig en werkzaam beveiligingsconcept enkel kan bereikt worden indien op alle van buitenaf binnenkomende leidingen, dus ook communicatieleidingen, overspanningsbeveiliging wordt voorzien.

Overspanningsafleiders worden zo dicht als mogelijk bij het binnenkomen van de kabel in de woning geplaatst. Een bijkomende overspanningsfijnbeveiliging is aanbevolen voor gevoelige apparaten die zich op meer dan 10m van het beveiligde verdeelbord bevinden.

Ontdek hier ons werkzaam beveiligingsconcept voor de bescherming van een woning en haar elektrische/elektronische uitrusting.

A. Hoofdverdeler

DEHNguard® 

Art.-Nr. 952 110 (TT-mono) of 952 310 (TT-vierpolig)

De DEHNguard overspanningsbeveiliging beveiligt tegen geïnduceerde overspanningen, overspanningen door verwijderde blikseminslagen alsook tegen overspanningen door schakelhandelingen op het elektrische net.

B. Internet/Telefonie/Breedband

DEHNbox TC180 

Art.-Nr. 922 210

De combi-afleider DEHNbox TC180 biedt bescherming tegen overspanningen, zowel ten gevolge van directe bliksem als bij bliksemontladingen in de omgeving. Hij biedt bescherming voor de telefonie / xDSL aansluiting. Haar compacte bouwvorm maakt een snelle montage mogelijk in zowel nieuwbouw als in een bestaande omgeving.

DEHNgate FF TV 

Art.-Nr. 909 703

De Type 2-afleider DEHNgate FF TV beveiligt de breedband teledistributie-aansluiting (vb. Telenet).

C1 - C2. Fotovoltaïsche installatie

DEHNcube YPV SCI 1000 1M 

Art.-Nr. 900 910

De Type 2-afleider DEHNcube YPV SCI, in een IP67 behuizing, biedt beveiliging voor een PV installatie. Plaatsing aan DC-zijde bij de omvormer. Bij een leidinglengte van meer dan 10 meter tussen de PV-installatie en de omvormer is een bijkomende afleider op het dak bij de panelen noodzakelijk.

D. Subverdeelbord of eindapparatuur op  >10m van het hoofdbord

DEHNguard

Art.-Nr. 952 110 (TT-mono) of  952 310 (TT-vierpolig)

De DEHNguard overspanningsbeveiliging beveiligt tegen geïnduceerde overspanningen, overspanningen door verwijderde blikseminslagen alsook tegen overspanningen door schakelhandelingen op het elektrische net.

DEHNflex M 

Art.-Nr. 924 396

De Type 3-afleider DEHNflex M wordt in de onmiddellijke omgeving van het eindapparaat geplaatst. Hij is bijzonder geschikt voor toepassing in wandkanaal of inbouwdoos. Andere inbouwvarianten zijn beschikbaar.

E. TV / Satelliet-installatie

DGA FF5 TV

Art.-Nr. 909 706

De Type 2-afleider DEHNgate FF TV beveiligt de TV/Satelliet installatie.

DEHNflex M 

Art.-Nr. 924 396

De Type 3-afleider DEHNflex M wordt direct bij de eindapparatuur geplaatst. Hij is bijzonder geschikt voor toepassing in wandkanaal of inbouwdoos. Andere inbouwvarianten zijn beschikbaar.

F. KNX Smart home installatie

BUStector BT 24 

Art.-Nr. 925 001

De Type 2-afleider is speciaal ontworpen voor toepassing in Smart Homes. Hij laat zich eenvoudig monteren op de aansluitklemmen van KNX componenten.

G. Laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

DEHNguard  TT

Art.-Nr. 952 310 (TT-vierpolig)

Toepassing: Beveiliging van de voeding in de laadzuil (indien leidinglengte >10m van het verdeelbord).

DEHNpatch Class E

Art.-Nr. 929 121

Afleiderklasse: Type 2

Toepassing: Beveiliging van de netwerkaansluiting in de laadzuil.

H. Elektrische buitenzonwering

DEHNcord R

Art.-Nr. 900 449