Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

AZ Maria Middelares

AZ Maria Middelares bouwde op de site van Maria Middelares een nieuw ziekenhuis. In dit nieuwbouwproject staat de patiënt centraal in een optimaal functionerend en flexibel geheel. Het nieuwe ziekenhuis dient als een helende omgeving ervaren te worden, die rust en vertrouwen uitstraalt. Daarom is het ontwerp huiselijk, open en luchtig. De kamerhoge ramen in de patiëntenkamers zijn hiervan een voorbeeld.

Het nieuwe ziekenhuis telt 631 bedden en 20 high-tech operatie- en interventiezalen. Meer dan 1650 personeelsleden en 160 artsen staan dagdagelijks in voor de gezondheidszorg van de patiënten.

In dit nieuwbouwproject wordt veel aandacht besteed aan het ecologische karakter. Zo zal het gebouw een hoge isolatiewaarde hebben en voorzien zijn van zonwering, een groendak, topkoeling met warmte-terugwinning, boorgat-energieopslag, een warmtekrachtkoppeling en regenwaterrecuperatie.

De studie elektrotechnieken en de werfopvolging werd uitgevoerd door Studiebureau De Klerck nv. De tijdelijke vereniging Electro Entreprise Gullegem/VMA nv Gent onder leiding van de heer Philippe Verscheure stond in voor de elektrotechnische uitvoering van dit project

Voor het kabelmanagement van de elektriciteitsleidingen, signalisatie, brandbeveiliging, data, telecom... werd geopteerd voor de kabelbanen van PEMSA en de kabelladder type KHZPS van WIBE. In het project werd ongeveer 17 km inschuifbare kabelbaan type PEMSABAND geplaatst. De keuze viel op dit type kabelbaan omwille van de snelle en eenvoudige montage, zonder extra koppelplaten en met behoud van de stevigheid van de structuur. Voor de kleinere vertakkingen vanaf de hoofdtracés werd enerzijds gekozen voor het kwalitatieve PEMSA draadgootsysteem, bekend voor zijn eenvoudige en snelle montage, en anderzijds voor de W4 kabelbanen, een flexibel kabelbaansysteem dat zowel horizontaal als verticaal kan toegepast worden. Op die manier worden kabelverbindingen tussen verdeelkasten en hoger gelegen kabeldraagsystemen kinderspel.

Dankzij de optimaal uitgebalanceerde mix van STAGOBEL kabelkanalisaties zijn in het nieuwe complex Maria Middelares de administratie, het verpleeggedeelte, de operatiekwartieren en technische ruimtes op een eenvoudige en gestructureerde manier met elkaar verbonden.