Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

JUNG KNX in politiekantoor "De Drie Hofsteden" te Kortrijk

Het nieuwe politiekantoor De Drie Hofsteden is sinds vorig jaar de thuisbasis van de politiezone VLAS, waar alle operationele diensten van deze politiezone in ondergebracht zijn. Het gebouw omvat naast voldoende kantoorruimte onder meer verhoorlokalen, een cellencomplex, lokalen voor monitoring van het cameranetwerk enz. Vorig jaar sleepte dit project - Nieuw politiekantoor ‘De Drie Hofsteden’ te Kortrijk - de prestigieuze KNX Innovation Award België 2019 in de wacht. Bij de evaluatie van de projecten beoordeelde de jury de complexiteit, de KNX integratie met andere systemen en hun innovatief karakter. Op basis hiervan kwam het project Politiekantoor Kortrijk als winnaar uit de bus. Het project behoort tevens tot de genomineerden voor de wereldwijde KNX Awards 2020 in de categorie 'Energy Efficiency'. Bekijk hier het filmpje. De uitreiking van deze award vindt plaats op de Light+Building beurs in Frankfurt.

Smart building

In het complex worden de aanwezige technieken en installaties via het JUNG KNX gebouwenbeheersysteem gestuurd. Zo wordt het gebouw tot een Smart Building omgetoverd, zowel op energetisch als op functioneel vlak.

De JUNG KNX installatie, die als ruggengraat voor het beheer van de technieken fungeert, staat onder meer in voor de sturing van de verlichting via schakelactoren en DALI-gateways met behulp van wel 373 aanwezigheidsmelders in functie van een rationeel energiegebruik en het optimaal comfort door het gebruik van daglichtregeling. De buitenverlichting wordt dan via een klok en het JUNG KNX weerstation aangestuurd. Het gebouw is verder uitgerust met 120 CO2detectoren die zorgen voor een optimaal binnenklimaat waarbij het warmen, koelen en ventileren automatisch geregeld worden. In de verhoorlokalen en de cellencomplexen werden anti-agressie-drukknoppen geïnstalleerd om te kunnen waarschuwen wanneer assistentie gewenst is. De zonwering wordt automatisch aangestuurd op basis van de zonne-instraling en windsnelheid. 

Voor het schakelmateriaal opteerde Architectenbureau Goedefroo + Goedefroo Architecten voor het JUNG design LS 990 in alpine wit met accenten in Les Couleurs® Le Corbusier. De ByNubian KNX visualisatie geeft de status weer van de KNX verbruikers & alarmmeldingen, werkingsuren kunnen aangepast worden, … Het energieverbruik en het comfort van het gebouw wordt continu gemonitord. Alle relevante KNX en GBS variabelen (BACnet) worden via het ByNubian platform opgeslagen in de cloud. Deze gegevens worden gebruikt om de installatie bij te sturen en zo de energie-efficiëntie verder te verbeteren.

De studie van de elektrotechnieken werd uitgevoerd door Ingenieursbureau ISTEMA. De installatie gebeurde door de EEG Groep waarbij de firma SUMI als integrator van het JUNG KNX systeem fungeerde. 

Als exclusief verdeler van het JUNG KNX gebouwenbeheersysteem voor de Belgische markt kan Stagobel met trots melden een bijdrage tot het welslagen van dit project geleverd te hebben.

KNX Innovation Award 2019

Politiekantoor De Drie Hofsteden sleepte vorig jaar de KNX Innovation Award België in de wacht.
Bekijk hier het filmpje.