Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

JUNG KNX in Tour Paradis Luik

Tour Paradis, het nieuwe moderne kantoorgebouw van de Federale Overheidsdienst Financiën te Luik, is met zijn 27 verdiepingen de hoogste wolkenkrabber van Wallonië. Als een schitterende baken steekt de toren hoog boven het Luikse landschap uit. In dit nieuwe kantoor worden vooruitstrevende en energiebesparende technologieën toegepast, zoals driedubbele beglazing, fotovoltaïsche panelen, enz. die ervoor zorgen dat het gebouw beantwoordt aan de hoogste criteria voor energie en milieuprestaties.


Voor de sturing van de verlichting in zowel de kantoren als de algemene ruimtes (restaurant...) werd gekozen voor het KNX gebouwenbeheersysteem van JUNG. Een 900-tal aanwezigheidsmelders in de burelen en gangen sturen automatisch via DALI-interfaces de verlichting in functie van aanwezigheid en passen het lichtniveau automatisch aan in functie van natuurlijk invallend daglicht. Hierdoor worden belangrijke besparingen gerealiseerd naar elektriciteitsverbruik.


Via de JUNG Facility Pilot Server worden alle statussen (verlichting, contacten...) op een plattegrond gevisualiseerd en kan er centraal worden ingegrepen. Op iedere verdieping kan de verlichting gegroepeerd worden "aa"n- of "uit"gestuurd. De statussen van de gemotoriseerde vensters op de hoogste verdiepingen wordt gevisualiseerd en per niveau kunnen de vensters centraal worden gesloten over de KNX bus. Buitenverlichting wordt op tijd gestuurd in functie van aanwezig buitenlicht.

Participanten project

• Bouwheer: Regie der Gebouwen - FEDIMMO
• Architect: Jaspers - Eyers Architects i.s.m. bureau d'Architecture Greisch cvba
• Elektriciteitswerken : CLOSE Electricité, Liège
• Integratie KNX : JUNG Distribution, Herstal
• Fabrikant KNX gebouwenbeheersysteem : JUNG