Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Station van Leuven

Het station van Leuven is één van de belangrijkste stations van Vlaanderen. Dagelijks verwelkomt het gebouw immers ongeveer 30.000 instappende reizigers. Dit neoclassicistische gebouw, dat voor het eerst de deuren opende in 1879, werd grondig gerenoveerd en werd door de NMBS zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat hersteld. Een levend monument van wereldformaat zo omschrijft de NMBS het volledig gerenoveerd gebouw.

Het resultaat van de drie jaar durende renovatie is indrukwekkend. De monumentale stationshal, de voormalige wachtzalen en de neoklassieke stationsgevel aan het perron werden in hun oorspronkelijke pracht hersteld. De loketten kregen opnieuw hun originele locatie in de centrale inkomhal. Verder werd de nodige ruimte voorzien voor winkelruimten en horecazaken. Ook binnenin werd de infrastructuur grondig aangepakt. De studie elektrotechnieken werd uitgewerkt door NMBS, directie stations; de elektrische installaties werden vakkundig uitgevoerd door Cofely Fabricom Aartselaar.

Voor een gestructureerde ophanging van de hoofdtracés van de elektriciteitsleidingen werd gekozen voor WIBE kabelladders, type KHZSP, aangevuld met bichromatisch verzinkte PEMSA draadgoot. Verder werden op strategische plaatsen AMAXX contactdooscombinaties van MENNEKES geplaatst om de werkplekken van de nodige stroom en data te voorzien.

Op de bovenverdiepingen van het gebouw werd ca. 2400m² kantoorruimte ingericht.Voor de distributie van stroom en data werd enerzijds geopteerd voor de aluminium wandgoten DUCTEL en anderzijds voor de stijlvolle aluminium distributiezuilen in mobiele uitvoering van IDT. Ook in het stationsgebouw van Leuven werd het kabelmanagement in goede banengeleid dankzij kwaliteitsvolle Stagobel oplossingen.