Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

JUNG in nieuw kunstencentrum ArtA’A te Aalter

In het nieuwe kunstencentrum ArtA’A in Aalter wil het gemeentebestuur alles – zoals de naam het zelf zegt – rond kunst, kennis en creativiteit centraliseren. Het casco pand, aangekocht door de gemeente Aalter, diende omgetoverd te worden tot het culturele hart van de gemeente: een plek om kennis, cultuur, informatie en ontspanning te kunnen delen. Op deze locatie zijn de Academie voor muziek, woord, dans en beeldende kunst alsook de bibliotheek en de dienst Cultuur & Toerisme  gehuisvest. De drie bovenverdiepingen worden voor serviceflats gereserveerd.

Het kunstencentrum kreeg het gelijkvloers, de eerste verdieping en twee kelderverdiepingen toebedeeld. Omwille van de maximale lichtinval werden de academielokalen en ruimtes voor de beeldende kunsten op de +1 ingericht. Dankzij strategisch geplaatste lichtkokers kunnen de andere ruimtes ook van voldoende lichtinval genieten. Het auditorium dat zich op -1 en -2 bevindt, werd van een grote glaspartij voorzien voor extra lichtinval. Daarnaast bieden screens de mogelijkheid om deze ruimte volledig te verduisteren.

In een dergelijk gebouw, waar naast de muziekschool ook wooneenheden gevestigd zijn, is akoestiek een belangrijk aandachtspunt. Daarom werden de plafonds uitgerust met geluidsabsorberende isolatie en een verende, akoestisch ontkoppelde ophanging. Een visuele betrokkenheid van iedereen aanwezig in het kunstencentrum werd vooropgesteld, vandaar de keuze om doorheen het gebouw grote glaspartijen te integreren.

Ook de bibliotheek diende een ‘experience’ ruimte te worden in plaats van de traditionele ‘stille bibliotheek’. Zo werden bijvoorbeeld een glijbaan en een gaming corner geïnstalleerd. Doorheen het gebouw werd gekozen voor een monotone grijze kleur, passend bij de betonstructuur. Een aantal felle accentkleuren maken de functie van de ruimtes duidelijk. Zo werd blauw gekozen voor de sanitaire ruimtes, rood voor alles rond brandpreventie, geel voor de kleedkamers, groen voor de deuren naar publieke ruimtes …

Doorheen het gebouw werd het JUNG schakelmateriaal in het tijdloze programma LS 990 in de matching colours voorzien: een grijze tint voor op de betonmuren en de unieke ‘ton sur ton’ tinten in geel, blauw, groen … uit de reeks van Les Couleurs® Le Corbusier om de perfecte synergie te creëren. Het JUNG schakelmateriaal, in de standaard bedieningen of de F 50 druktoetsen, wordt gebruikt voor de sturing van de verlichting, geschakeld of via DALI (KNX). Vermelden we daarnaast dat doorheen het gebouw de JUNG universele aanwezigheidsmelder, type Mini wit of Standaard aluminium, geplaatst werden.

BASIL Architecture uit Aalter stond in voor het architecturale ontwerp, de kleurkeuzes en inrichting van het kunstencentrum. De studie van de elektrotechnieken werd uitgevoerd door studiebureau Tech3. De installatie gebeurde door Gevaert Gabriël Electro waarbij de firma Dynamitec instond voor de programmatie van het KNX systeem.