Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

TELETASK in hulpdienstencentrum

Het brandweerkorps van Duffel nam zijn intrek in een gloednieuw hulp-dienstencentrum. Het imposante complex huisvest niet alleen de brandweer maar ook de lokale Rode Kruis-afdeling.

Het nieuwe hulpdienstencentrum kent geen gebrek aan burelen en vergaderruimten. Het nieuwe complex beschikt tevens over 14 toegangspoorten, met achter elke poort een brandweervoertuig in stand-by. Op de bovenste verdiepingen bevinden zich onder meer leslokalen, een crisis-cel en een zeer ruime, polyvalente zaal die in crisismomenten dienst kan doen als opvangruimte.

Een brandweerdienst moet kunnen beroep doen op een sterke logistiek, betrouwbare communicatiemiddelen en een goede organisatie. Deze factoren zijn medebepalend voor het redden van levens en het oplossen van crisissituaties. Een degelijk uitgeruste infrastructuur speelt hierin een cruciale factor.

Een betrouwbaar gebouwenbeheersysteem is essentieel voor de organi-satorische werking van de brandweer. Na onderling overleg tussen het studiebureau Tecnobel uit Berchem  en het installateursbedrijf ITB uit Kruibeke werd gekozen voor het TELETASK systeem; dit  omwille van de vooropgestelde functionaliteiten van het project, de betrouwbaarheid, de eenvoudige configuratie en de integratiemogelijkheden van het systeem. Op de TELETASK domotica-centrale zijn immers meer dan 100 druk-knoppen, 104 relaisuitgangen en 3 touchpanels aangesloten. Deze bedienen het leeuwendeel van de functionaliteiten binnen de volledige kazerne.

Door het groot aantal interfaces en de afstand tussen de vijf elektrische kasten werd geopteerd voor de installatie van twee NANOS centrales. De eerste centrale bevindt zich in de elektrische kast op het gelijkvloers en neemt de verlichting van deze etage en de toegangspoorten voor haar rekening. De tweede centrale bevindt zich in het verdeelbord  op de eerste verdieping. Deze  stuurt de verlichting op de eerste en tweede etage. De twee  centrales communiceren over ethernet waardoor het perfect mogelijk is om alle in- en uitgangen van beide centrales op elkaar af te stemmen zodat het systeem als  één groot geheel functioneert.

Een belangrijk aspect bij de brandweer is efficiëntie. Dit werd volledig ingevuld door de TELETASK gebouwenautomatisering. De operator in de seinkamer kan bij een bepaalde noodoproep met één toets op het touchpanel een sequentie starten die alle nodige verlichting aanstuurt en de nodige toegangspoorten opent zodat de brandweer bij het uitrukken geen seconde verliest. Ook in noodsituaties kan je rekenen op TELETASK!