Inloggen / Registreren
Bel ons op +32 9 381 85 00

Category: Stroomverdeling & zekeringen

Wat is de gelijktijdigheidsfactor?

De gelijktijdigheidsfactor geeft aan in welke mate de verbruikers in eenzelfde installatie gelijktijdig worden gebruikt.

Het louter optellen van het vermogen van alle verbruikers om te komen tot het geïnstalleerde vermogen van een installatie zou leiden tot overdimensionering. Daarom wordt het vermogen gewogen met een gelijktijdigheidsfactor, die rekening houdt met het feit dat in een elektrische installatie nooit alle toestellen gelijktijdig op maximaal vermogen in werking zijn.

De gelijktijdigheidsfactor voor één circuit is normaal gezien gelijk aan één. Deze factor wordt kleiner naarmate het aantal circuits toeneemt. De gelijktijdigheidsfactor is dus bepalend voor het type van automaten in een installatie.

Gelijktijdigheidsfactor distributiekasten

Aantal hoofdcircuits Gelijktijdigheidsfactor
2 en 3 90%
4 en 5 80%
6 t.e.m. 9 70%
10 en meer 60%

Wat zijn de verschillen tussen een zekering en een automaat?

Een zekering en een automaat worden ingezet met hetzelfde doel, namelijk het beveiligen van een elektrische installatie. Dit gebeurt voor elk van de twee producten via een ander principe. In het geval van een kortsluiting of overbelasting zal de automaat uitschakelen. Een zekering zal in deze situatie doorsmelten.

Belangrijkste eigenschappen van smeltzekeringen t.o.v. automaten:

Een smeltzekering:

  • kan inschakelpieken opvangen;
  • moet niet jaarlijks getest worden;
  • is budgetvriendelijk;
  • heeft een zeer lange levensduur;
  • is gemakkelijk te vervangen;
  • smelt na een overbelasting of kortsluiting door waardoor een nieuwe zekering is vereist.

Wie mag een smeltzekering vervangen?

Niet elke smeltzekering mag door eender wie worden vervangen. Alle NH-zekeringen (voor KETO, SASIL, …) moeten worden geïnstalleerd of vervangen door een gekwalificeerd persoon. De persoon in kwestie moet beschikken over een BA4-, BA5- of VCA-attest.

Bij het installeren van smeltzekeringen is het aangeraden om gebruik te maken van een handgreep of handvat. Die zorgen ervoor dat er te allen tijde veilig kan worden gewerkt. Voor de algemene veiligheid wordt aangeraden om steeds onder een spanningsloze installatie te werken.

Waarmee moet ik rekening houden bij het inbouwen van SASILplus zekeringen?

  • De lastschakelstroken gelijkmatig verdelen over de totale beschikbare hoogte van de verdeler.
  • Grootste bouwgroottes onderaan en kleinste bovenaan plaatsen (i.v.m. thermiek).
  • Bouwgroottes NH00, NH-1 en NH-2 onderbrengen in groepen van max. 300 mm, afgescheiden door middel van een geventileerd frontpaneel van minstens 75 mm.
  • Bij grootte NH-3 een ventilatiepaneel onder en boven de strook plaatsen.
  • Geen horizontale afschermingen in apparatencompartiment (mits geventileerd).
  • Reserveruimte verdelen over de totale beschikbare hoogte.
  • Alle schakelstroken kunnen kortstondig (15-30 min) op vollast gebruikt worden. Nadien de gelijktijdigheidsfactor in acht nemen.
  • Indien mogelijk een dakventilatie gebruiken (min. IP30).
  • Plaatsing van railsteunen:
    - bij NH-00 boven of onder een aaneengesloten groep van stroken
    - bij NH-1, NH-2 en NH-3 tussen twee stroken in
    - bij NH-2 of NH-3 in het midden achter een strook
  • Voor het probleemloos monteren van railsysteemafdekkingen SSA tussen de railsteunen, rekening houden met een veelvoud van 150 mm.

Wat zijn de verschillende groottes van smeltzekeringen?

De smeltzekeringen zijn onderverdeeld in 7 verschillende groottes. De technische specificaties van elke grootte kan u terugvinden in de catalogus van JEAN MÜLLER.

In de onderstaande tabellen ziet u een onderverdeling van de verschillende groottes en het bijbehorende stroombereik.

NH-mespatronen met stroomvoerende greepplaten
(types gG en aM)
Grootte Stroombereik
NH000 2A - 160A
NH00 2A - 160A
NH0 6A - 160A
NH1 25A - 250A
NH2 63A - 400A
NH3 250A - 800A
NH4a 400A - 1600A

-

NH-mespatronen met slagstift (types gG en aM)
Grootte Stroombereik
NH000 2A - 160A
NH00 2A - 160A
NH1 35A - 250A
NH2 63A - 400A
NH3 160A - 630A
NH4a 400A - 1600A

Welke soorten zekeringen zijn beschikbaar?

Smeltveiligheden zijn onderverdeeld in twee groepen: zekeringen met integrale onderbreking ("g") en zekeringen voor deelbereik ("a").

De zekeringen die beschikken over een integrale onderbreking ("g") kunnen alle overstromen onderbreken, van de kleinste overbelasting tot hun kortsluitvermogen. Smeltveiligheden met integrale onderbreking kunnen als enige beveiligingsinrichting ingezet worden.

Zekeringen voor deelbereik ("a") zijn bestand tegen kortstondige overstromen. Deze worden enkel gebruikt als kortsluitbeveiliging en moeten samen met een beveiligingsinrichting tegen overbelasting gebruikt worden. Ze kunnen ook gebruikt worden als back-upbeveiliging voor andere schakelapparatuur met een lager onderbrekingsvermogen bv. contactoren of vermogensschakelaars.

Hieronder vindt u een oplijsting van de verschillende soorten zekeringen.

  • gG: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen; voor algemeen gebruik, principieel voor het beveiligen van kabels en leidingen.
  • aM: Smeltveiligheden voor deelbereik worden gebruikt voor het onderbreken van kortsluitstromen in motorkringen.
  • gR: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen in kringen met halfgeleiders (sneller dan de gS smeltveiligheden).
  • gS: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen in kringen met halfgeleiders bij extremere belastingsomstandigheden.
  • aR: Smeltveiligheden voor deelbereik voor het onderbreken van kortsluitstromen in kringen met halfgeleiders.
  • gB: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen in installaties in de mijnindustrie.
  • gTR: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen van MS-transformatoren. De weergegeven toegekende waarde is het schijnbaar vermogen van de transformator in kVA i.p.v. zijn nominale stroomsterkte.
  • gPV: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen in fotovoltaïsche modules van PV-systemen.
  • DC: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van alle stromen in gelijkstroomkringen, bv. tractie, wisselrichters, telecom, hybride, ...
  • BAT: Smeltveiligheden met integrale onderbreking voor het onderbreken van stromen bij batterijvoedingen, UPS, enz.